Dry Needling

Dry Needling

Wammes Fysiotherapie Nieuwegein behandeld ook door middel van Dry Needling, deze interventie geeft snel resultaat en sluit aan op de specifieke werkwijze die binnen Wammes Fysiotherapie wordt gehanteerd. Wenst u liever niet behandeld te worden door middel van naalden, dan is een handmatige techniek ook een mogelijkheid. Dit is in de meeste gevallen net zo doeltreffend, maar heeft wat meer tijd nodig.

Dry Needling richt zich op de behandeling van meestal al langer bestaande spierklachten . Dry Needling behoort sinds 2007 tot het domein van de fysiotherapeut, maar al in 1979 werd Dry Needling toegepast voor pijndemping. Met Dry Needling worden spierverhardingen (‘myofasciale triggerpoints’) ontspannen door deze aan te prikken met een dunne acupunctuurnaald.

Is Dry Needling hetzelfde als acupunctuur?

Bij acupunctuur worden de energie banen (meridianen) door middel van naalden gestimuleerd om lichaamsenergie te beïnvloeden. Dit gebeurt meestal door meerdere naalden in het lichaam te prikken en voor een bepaalde tijdsduur te laten zitten. Bij Dry Needling worden de spieren met een naald kortdurend behandeld, waardoor de spierverhardingen ontspannen. Bij Dry Needling is er dus sprake van een ander doel achter de behandelmethode. Dry Needling en Acupunctuur zijn daarom niet hetzelfde.

Wat is een spierverharding (myofasciaal triggerpoint)?

Een spierverharding is een hard aanvoelende plek (‘knoop’ ook wel (triggerpoint) genoemd), in een spier, die naast een lokale drukpijn, ook vaak pijn op andere plaatsen in het lichaam kan veroorzaken (referred pain).

Klachten kunnen zich uiten door:

 • Pijnlijke plek in een spier met of zonder uitstraling
 • Bewegingsbeperkingen en /of stijfheid
 • Verminderde kracht bij aanspannen van de spier
 • Pijnklachten en pijnontwijkend gedrag
 • Soms ook reacties zoals zweten, duizeligheid, licht in het hoofd, wazig zien, rillerig zijn of koude handen

Hoe ontstaat een spierverharding?

 • Door een verkeerde beweging of een ongeluk
 • Door langdurig verkeerde houding of overbelasting
 • Langdurige overbelasting met als veelvoorkomend probleem nek-armklachten (RSI, CANS )
 • Overbelasting bij sporters
 • Beschadiging van weefsel zoals bij een meniscusletsel of een hernia
 • Langdurige afwezigheid van beweging, bijv. door gipsverband
 • Psychologische factoren zoals stress, depressie, onrust en vermoeidheid
 • Voetafwijkingen of verschillen in beenlengte (bijv. ontstaan na een botbreuk)
 • Chronische infecties en allergieën
 • Voedingsdeficiënties (vitaminen of mineraal te korten)
 • Slaaptekort

Waar richt de behandeling zich op?

De behandeling richt zich met name op klachten, waarbij spieren (vaak al langdurig) zijn gespannen en pijnklachten geven. Voorbeelden zijn hoofdpijn, lage rugklachten, tennis– of golfers elleboog, e.d.
Door het gericht prikken met een naaldje worden de spierverhardingen losgemaakt. Doel is het opwekken van een zgn. ‘local twitch respons’, waarna deze spier zich meer ontspant. (Een local twitch respons is het kort samentrekken van de spier als reactie op het aanprikken van de triggerpoint).
Bestaan de klachten langer, dan zijn er meestal meer spieren bij betrokken. Dan is het advies om deze spieren te stretchen en uiteindelijk de spieren weer voldoende belastbaar te maken middels oefen/trainingstherapie.

Hoe gaat de fysiotherapeut te werk?

De gespecialiseerde fysiotherapeut analyseert allereerst door een gesprek en onderzoek uw klachten. In het onderzoek worden de spieren onderzocht die deze de klachten kunnen veroorzaken of onderhouden. In de spieren wordt gezocht naar spierverhardingen, die vaak bij het aandrukken pijnlijk zijn en aanvoelen als een plaatselijke verdikking in een spierstreng.
Maar ook andere spieren in het lichaam kunnen deze klachten onderhouden, de fysiotherapeut besteedt tijdens het onderzoek daar ook aandacht aan.

Wat kunt u ervaren tijdens de behandeling?

Het inbrengen van het naaldje voelt u niet of nauwelijks.
Als de spierverharding wordt aangeprikt kan het zijn dat de spier kort aanspant (Local twitch respons). Dit gaat zo snel, dat u meestal even schrikt, soms kan dat wat pijnlijk aanvoelen. Als u daarbij uw bekende pijn voelt, dan is de kans zeer groot dat het een positief effect oplevert. De spier wordt soepeler, de bewegelijkheid vergroot en de pijn of beperking kan al direct minder zijn.

Binnen Wammes Fysiotherapie Nieuwegein zijn Wouter Wammes en Jesper Sturkenboom uw Dry Needling therapeuten. Heeft u klachten en denkt u dat Dry Needling kan helpen? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op.